Gasuljenje i dženaza

section-bcfd121

Nakon što se izvrše sve pripremne radnje, te mejjit doveze u gasulhanu, potrebno je izvršiti obredno kupanje, odnosno gusul, umotavanje u kefine (ćefine), zatim obezbijediti utitahte i tabut ili sanduk, te dogovoriti i izvršiti iskopavanje mezara.

Dženaza
section-bd8b961

Gasuljenje mejjita i oblačenje ćefina

Obredno pranje umrlog ili gusul predstavlja pranje umrlog nakon nastupa smrti, a prije nego se umrlom klanja dženaza i izvrši ukop.

Gusul se vrši po šerijatskim principima. Žensku umrlu osobu gasuli žena, a mušku umrlu osobu gasuli muškarac.

Prilikom gasuljenja potrebno je paziti na umrlog i biti pažljiv prema njemu, kao prema živom čovjeku, čak paziti da voda ne bude niti hladna niti vruća, nego umjerena.

Nakon gasuljenja, umrlom se oblaće ćefini, te se on ili ona stavlja na tabut ili sanduk. Stavljanje umrlog na tabut je običaj i pravo na našim prostorima, međutim u nekim zapadnim zemljama je propisano da se umrli stavlja u sanduk, te se radi poštivanja tih zakonskih propisa, umrli nakon gasuljenja i oblačenja ćefina stavlja u sanduk.

section-093320e

Dženaza namaz i ukopavanje umrlog

Dženaza namaz se obavlja nakon što se umrli ogasuli i obuku mu/joj se ćefini. 

Dženaza namaz je poseban ibadet i obavlja se isključivo u džematu. Jako je bitno obaviti dženazu, gdje svako od muktedija, klanjajući za imamom, dovi za umrlog onim dovama koje su prenesene vjerodostojnim putem od Poslanika s.a.w.s.

Namaz smiruje srca vjernika. Ovo posebno smiruje one koji su pogođeni smrću člana porodice kojem se obavlja dženaza.

Nakon što se klanja dženaza namaz, umrli se nosi do mezara gdje će se ukopati.

Sve ovo je prethodno pripremljeno, od preuzimanja umrlog, gasuljenja, oblačenja ćefina, do klanjanja dženaze namaza i ukopa umrlog u mezar.

Znamo da je u teškim trenucima podrška i ohrabrivanje najbitnije, kako bi se porodica umrlog smirila, te kako bi što lakše podnijeli bol zbog gubitka voljene osobe. 

Mi smo vaša podrška u najtežim trenucima.

section-bf0d9ad

Javite nam se